Magyar Etológiai Társaság XXV. Konferenciája

Kedves kollégák!

Sok szeretettel meghívunk Benneteket a Magyar Etológiai Társaság XXV. Konferenciájára, melyre 2023. október 26. és 28. között kerül sor a DAB székházban (4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49).

A konferenciára rövid (5 + 3), hagyományos (12 + 3 perces) előadással vagy poszterrel lehet jelentkezni, de természetesen regisztrálni lehet prezentáció nélkül is, résztvevőként is. A prezentáció típusát a regisztrációs űrlapon kérjük jelezni. A konferencia elsődleges nyelve magyar, de angol nyelvű prezentációkat is szívesen fogadunk. A prezentáció összefoglalója (absztrakt) egységesen 250 szó minden típus esetén. 

Várjuk továbbá a témajavaslatokat, rövid (max. 500 szavas) leírással a pénteki kerekasztal-beszélgetés vagy vitaest megszervezéséhez. A szervezőbizottság a legérdekesebbnek és leginkább diskurzusra motiválónak tartott javaslat szerzőit fogja felkérni a vitaest megszervezésére. A javaslatokat a metkonf25@gmail.com címre várjuk 2023. szeptember 20-ig, kérjük a tárgy mezőben a “vitaest” címszó feltüntetését.

Ez évben is meghírdetésre kerül az „Az Év Ifjú Viselkedéskutatója” pályázat. A jelentkezés határideje: 2023. szeptember 30. 12:00

A konferenciára regisztrálni 2023. szeptember 20-ig lehet. 

A konferencia előzetes programterve itt megtalálható.

A konferenciával kapcsolatos kérdéseket a metkonf25@gmail.com email címen várjuk.

Köszöntő

Hét év után a MET konferenciának ismét Debrecen ad otthont, és nagy örömmel tölt el bennünket, hogy ezt a jubileumi rendezvényt itt rendezhetjük meg. Igyekeztünk ezért a programot úgy összeállítani, hogy az reprezentálja a hazai viselkedéskutatás sokféleségét és felvonultassa annak hagyományait és jövőbeli kilátásait is. Ezért a konferencián szó lesz a rovartársadalmak viselkedéséről, madarak és bogarak utódgondozó viselkedéséről, békák plasztikus ivarmeghatározási rendszereiről, humánetológiáról, és még sok másról.

Az elmúlt 25 év MET konferenciáinak tanulságai, valamint a résztvevőkkel való beszélgetések alapján a program összeállításánál próbáltunk egyensúlyt teremteni a hagyományok és az újdonságok terén is. Az egyik visszatérő gondolat az volt, hogy kevesebb legyen a kötött program, és hagyjunk több időt a beszélgetésekre és az interakciókra. Az idei konferencia szervezésénél tehát különös figyelemmel voltunk arra, hogy ez megvalósulhasson, és a program több eleme is ezt a célt hivatott szolgálni.

Egyrészt, növelni szeretnénk a rövid, ötperces előadások arányát. Ezt az előadásformát hét éve Debrecenben próbáltuk ki első ízben, amely azóta a MET konferenciák szerves részévé vált. A visszajelzések alapján ez az előadásforma népszerű, és “pörgősebbé” teszi a programot, ezért bátorítunk mindenkit, hogy fontolja meg munkájának bemutatását ebben a formában. Másrészt, nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a poszterek bemutatására is, ami gyakran több lehetőséget ad a kötetlen, akár többirányú diskurzusra, mint az előadások. Harmadrészt, újdonságként a konferencia programjába illesztettünk egy rövid kirándulást is. Hazánk egyik leglátványosabb természeti (és etológiai!) jelensége a hortobágyi daruhúzás. Október végén jellemzően már százezernél is több daru éjszakázik a Hortobágy különböző vizes élőhelyein, és naplemente környékén tömegesen érkeznek az éjszakázóhelyeikre, amely felejthetetlen látványt nyújt. Aki még nem látta ezt a természeti jelenséget, annak semmiképp sem érdemes ezt kihagyni, akinek pedig már volt része ebben, azt bizonyára nem kell meggyőzni arról, hogy évente egyszer ezt érdemes újra megnézni. A kirándulásra közösen, busszal megyünk, így a kirándulás szintén alkalmat és lehetőséget teremt a beszélgetésekre. Végezetül, az idei programban szeretnénk lehetőséget biztosítani kerekasztal-beszélgetésekre, vitákra is. Az efféle moderált viták bár eddig nem képezték részét a MET konferenciáknak, nem teljesen előzmény nélküliek a hazai etológus közösségben. 2009-ben pl. “Etológus Klub” néven került sor egy szervezett vitaestre, amiben a meghívott vitafelek és a hallgatóság ütköztette álláspontját a terepi etológia kérdéskörében. Ezt a kezdeményezést felevenítve egy beszélgetést szervezünk a viselkedéskutatás múltjáról, jelenéről és jövőbeli kilátásairól, de örömmel vennénk, ha Ti magatok is javasolnátok témákat, amikről beszélgetni, diskurálni, vitatkozni lehet. A javaslatokat a konferencia email címére várjuk (a tárgyban kérjük a “vitaest” szót megjelölni).

Idén is meghirdetjük a mára több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező „Az Év Ifjú Viselkedéskutatója” pályázatot. A jelentkezés határideje 2023. szeptember 30. Kérjük a szenior kutatókat, hogy biztassák a fiatalabbakat a pályázat benyújtására, és ne felejtsék el lehetőségeikhez mérten adománnyal támogatni a Magyar Etológia Alapítványt, ami a díjjal járó pénzjutalom kifizetését végzi.

A tudományos programon kívül a MET konferenciák hagyományosan felejthetetlen pillanati az esti összejövetelek. A 2011-es debreceni MET konferenciára Miklósi Ádám, akkori MET elnök pl. így emlékezett a rendezvény utáni visszatekintőjében: “... még hajnalig folytak diskurzusok, tudományos és talán kevésbé tudományos viták, amelyeket kellően serkentett a rendelkezésre álló hegyi lé, illetve a pálinkának nevezett Hungarikum…”. Igyekszünk ezen nemes hagyományoknak idén is teret biztosítani…

Ezeken felül néhány további újdonsággal és meglepetéssel is készülünk, amelyek, reméljük, emlékezetessé teszik majd a konferenciát. Azt szeretnénk, hogy a hazai viselkedéskutatás negyedszázados jubileumi konferenciája mindenki számára valóban maradandó emlékeket szerezzen.

Sok szeretettel várunk tehát mindenkit.

Üdvözlettel,

Lendvai Ádám a szervezők nevében

Meghívott előadók

Csányi Vilmos

Széchenyi-díjas magyar biológus, etológus, és biokémikus, egyetemi tanár, valamint az MTA rendes tagja. Kutatómunkája középpontjában az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és kulturális evolúció kérdéseinek mélyreható vizsgálata áll. Az etológia területén elért jelentős eredményei közé tartozik a kulcsingerek szerepének felfedezése, különösen a ragadozófelismerési és tanulási folyamatokban. Az általa kidolgozott általános evolúciós elmélet a biológiai evolúció mellett más területekre, mint például a technika, a pszichológia és a kultúra, is alkalmazható és értelmezhető. Munkássága elismeréseként 1999-ben elneveztek róla egy csillagot a Nagykutya csillagképben, munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel (többek között Budapestért díj, Pázmány Péter-díj, a már említett Széchenyi-díj, Prima díj, Hazám-díj) ismerték el. Az etológián felül biokémiai vizsgálatokkal is foglalkozott, ahol a bakteriális fehérjeszintézis szabályozó elemeit tárta fel. Tudományos pályafutása során több mint kétszáz tudományos publikációban volt szerző vagy társszerző, és közel harminc könyvet írt. Kiemelkedő szerepet játszott a tudomány népszerűsítésében és publicisztikai tevékenysége is jelentős. Az 2000-es évek második felétől szépirodalommal is foglalkozik, műveit főként magyar és angol nyelven publikálva.

Bókony Veronika

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének Lendület Evolúciós Ökológia Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa. Fő kutatási területe a viselkedésökológia és evolúciós ökológia. Zoológusként végzett, és eleinte madarak színezetével, viselkedésével és evolúciójával, majd idővel egyre inkább az urbanizációval és egyéb antropogén eredetű környezeti változásoknak a madarakra gyakorolt hatásával foglalkozott. Az utóbbi időben a környezeti változások által indukált fenotípusos plaszticitással, és azon belül is az ivarmeghatározással és ivararánnyal foglalkozik és vezet ezen a területen nemzetközi szinten is  kiemelkedő kutatást. Számos díj és elismerés birtokosa, többek között a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesületének ifjúsági díja, Bolyai János Kutatási Ösztöndíj és Bolyai Plakett, Nők a Tudományban Kiválósági Díj birtokosa.

Maák István

Viselkedésökológus, a Lengyel Tudományos Akadémia munkatársa, valamint a Szegedi Tudományegyetem Ökológia Tanszékének adjunktusa. Egyetemi tanulmányait a Babes-Bolyai Tudományegyetemen végezte, 2015-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerzett PhD fokozatot Dr. Markó Bálint témavezetésével. Főbb kutatási területei közé tartozik a hangyák viselkedésökológiája, közösségökológiája, az állati személyiségek, továbbá a kognitív képességek és az eszközhasználat hangyáknál, illetve, és nem utolsó sorban, az élőhelyszigetek hatásai és az adaptáció.

Kosztolányi András

Viselkedésökológus, evolucióbiológus, egyetemi docens, az Állatorvostudományi Egyetem Ökológia Tanszékének vezetője. Főbb érdeklődési köre a szaporodási rendszerek és különösen az utódgondozási rendszerek evolúciója. Kutatási területei többek között a szülői kooperáció és szülők közötti konfliktusok vizsgálata az utódgondozás során, az ivari szerepek evolúciója, illetve a fészkelőhely választás életmenetre gyakorolt hatásai partimadaraknál. Habár vizsgálatainak alanyai főként madarak, a nagyfejű csajkó bogárfaj utódgondozó viselkedésével is foglalkozik.

A konferencia programja

A program és absztrakt kötet itt letölthető.

Október 26. Csütörtök

13:00 - Regisztráció

15:00 - 15:10 Megnyitó

15:10 - 16:10 Csányi Vilmos: Teremtő Képzelet: a kreativitás evolúciója

16:10 - 16:50 Az Év Ifjú Viselkedéskutatójának előadása

16:50 - 17:10 Kávészünet

17:10 - 18:30 Kerekasztal beszélgetés: A viselkedésbiológia múltja, jelene és jövője. Moderátor: Kabai Péter

18:30 - 19:00 Vacsora

19:00 - 20:00 Poszterek

20:00 - 21:00 MET Mester

Október 27. Péntek

9:00 - 10:00 Bókony Veronika: Lányból békakirályfi: az ivarváltás evolúciós ökológiája

10:00 - 11:00 Hagyományos előadások

 • Katona Krisztián: Mosómedve (Procyon lotor) fészekpredációjának kameracsapdás vizsgálata Magyarországon

 • Dobos Petra: Kerülnél velem? Nos, ez a kutyafajtától függ! - A funkcionális fajtaszelekció szerepe a szociális tanulásban

 • Lőrincz Ádám: A táplálékgyűjtő eszközhasználat megvalósulása mindenevő és maggyűjtő hangyáknál

 • Ratkai Bonita: Karsztos élőhelyszigetek hatásai egy hangyafaj populációinak funkcionális és viselkedésbeli jellegeire

11:00 - 11:30 Kávészünet

11:30 - 12:30 Rövid előadások

 • Pogány Ákos: A 14 év alatti gyermekek digitális eszközhasználatának változása a COVID19 járvány alatt

 • Vágási I. Csongor: Az IGF-1 ivarfüggő oxidatív károsodást és mortalitást okoz

 • Simon Barbara: A kutya-gazda kapcsolat hatása a kutyák szeparációs viselkedésére

 • Tóth Kata Mária: A gazdák kutyaválasztási döntését befolyásoló tényezők

 • Bukor Boglárka: Szociális poligámia megfigyelése egy monogám énekesmadár fajnál

 • Győri-Koósz Barbara: Az európai bölény (Bison bonasus) táplalkozási viselkedésének vizsgálata az "Őrségi Vadonban", különös tekintettel a fásszárúakra

 • Biró Zsolt: Gímszarvas (Cervus elaphus) szociális viselkedésének megváltozása a farkas jelenlétében

12:30 - 14:00 Ebédszünet
14:00 - 15:00 Kosztolányi András: Szülők közötti kooperáció és konfliktus: abiotikus és szociális hatások
15:00 - 19:00 Kirándulás a Hortobágyon
19:30 - 21:00 Vacsora
21:00 - Szociális program

Október 28. Szombat

9:00 - 10:00 Maák István: Egyedi különbségektől a kollektív viselkedésekig: a szociális szerveződés jellegzetességei hangyáknál

10:00 - 11:00 Hagyományos előadások

 • Ujhegyi Nikolett: Az egyedi stresszhormon profil szerepe az antropogén stresszhatásokra adott viselkedési válaszokban

 • Bálint Anna: Did I hear voice-like sounds? Let’s tune in! A comparative dog-human fMRI study

 • Vincze Ernő: Experimental design affects innovative problem-solving success of urban and rural great tits

 • Kis János: Guarding success depends on facultative male investment in mate-guarding in Clouded Apollo butterflies

11:00 - 11:30 Kávészünet

11:30 - 12:30 Rövid előadások

 • Faragó Tamás: Humans can differentiate and recognise dogs by their whines

 • Szentiványi Tamara: Estimating Dirofilaria occurrence and distribution in Hungary using citizen science

 • Tóth Liza: AI Assisted Analysis of Horse Welfare and Performance Issues in Show Jumping

 • Huba Eleőd : Event-Related Potentials indicate differential neural reactivity to species and valence information in vocal stimuli in sleeping dogs

 • Judit Mokos: The effect of having a pet fades away in the time of long-term crisis

 • Vékony Kata: Hello, boss – rank-dependent greeting behaviour between cohabiting companion dogs

 • Vági Balázs: Measuring sexual dichromatism in fishes

12:30 - 14:00 Ebédszünet
14:00 - 15:20 Rövid előadások

 • Hettyey Attila: Viselkedési láz, vagy viselkedési hűlés? Ranavírussal fertőzött kétéltűek hőmérsékletpreferenciája és a termoreguláció fertőzésre kifejtett hatása

 • Herczeg Dávid: Elkerülő viselkedés segítheti az erdei békákat a ranavírus fertőzés kivédésében

 • Koós-Hutás Édua: A gyermek- és kutya-felé irányuló kommunikáció akusztikus és vizuális prozódiai jegyeinek természete

 • Kis Anna: Az elhízáshoz kapcsolódó stigmák vizsgálata kutyagazdák körében – egy előzetes vizsgálat

 • Fábián Franciska Dorottya: Különbségek az énektanulásban és az ének szerkezetében autista fenotípusú és egészséges zebrapintyek között

 • Pál Mónika: A Myrmica scabrinodis hangyafaj (Hymenoptera: Formicidae) zsírtömegét meghatározó tényezők vizsgálata

 • Gergely Réka: Ivarváltás Hydra oligactis-nál

 • Pallás Noémi: Hogyan befolyásolja az urbanizáció a fekete rigó (Turdus merula) emberfelismerő képességét?

 • Nagy Jenő: Újrahasznosító madarak? - hulladékok a fészekben

15:20 - 16:00 MET közgyűlés, zárás

„Az Év Ifjú Viselkedéskutatója” díj - 2023

A magyar etológiai, viselkedésökológiai kutatások színvonalának megőrzése, a továbbfejlődés serkentése, valamint a szakmai utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Etológiai Társaság 2023-ban is meghirdeti a már hagyománnyá vált „Az Év Ifjú Viselkedéskutatója” díjat.

A díjat minden évben a szakmai zsűri döntése alapján a MET vezetősége ítéli oda annak az ifjú kutatónak, aki az eddig végzett tudományos munkáján alapuló legkiemelkedőbb pályamunkát nyújtotta be.

A díjra azok pályázhatnak, akik:

 • a pályamunkájuk alapját képező kutatást magyar intézményben végezték, vagy a kutatás során magyar intézmény hallgatói voltak (beleértve a határon túli intézményeket is)
 • a benyújtási határidőig még nem védték meg a PhD fokozatukat, vagy sikeres védésük óta legfeljebb egy év telt el
 • olyan kiemelkedő tudományos eredményt értek el, amely alkalmas a hazai és a nemzetközi viselkedésbiológiai közvélemény figyelmének felkeltésére
 • pályázata nagyrészt a pályázó saját, önálló munkáján alapszik

A díj átadására a konferencián kerül sor, ahol a díjazott előadáson (30+5 perc) mutathatja be eredményeit. A díj oklevéllel és 100.000 Ft pénzjutalommal jár.

A benyújtott pályázatnak a következőket kell tartalmaznia pdf formátumban:

 1. rövid szakmai önéletrajz
 2. MTMT-ből exportált publikációs lista (emellett beadott cikkek is mellékelhetők, ehhez a folyóirat visszaigazolását kérjük csatolni)
 3. maximum 2 oldalas pályamunka (Times New Roman betűtípus, 11-es méret, 2,5 cm-es margó), amely tézisszerűen bemutatja a jelentkező tudományos tevékenységét és jövőbeli terveit
 4. kitöltött és a témavezető által aláírt beleegyező nyilatkozat

A pályázatokat a metkonf25@gmail.com címre kérjük benyújtani.

A levél tárgyába írják be: "Az Év Ifjú Viselkedéskutatója pályázat"

A pályázat benyújtásának határideje: 2023. szeptember 30. 12:00

Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székház

4032 Debrecen, Thomas Mann utca 49.

Tudományos és a csütörtöki esti szociális programok helyszíne.

Google maps

A DAB székház megközelítése a DKV járatai segítségével:
1. A vasútállomásról a 2-es villamossal:

2. Az autóbusz-állomásról 2-es villamossal (Doberdó utca felé)

 • 10 perc séta az autóbusz-állomásról a Széchényi utcán a Városháza
 • irányába
 • indulás: Városháza, villamosmegálló
 • érkezés: DAB székház, villamosmegálló (9 megálló)
 • utazási idő: 13 perc
 • menetrend: http://dkv.ptss.hu/ScheduleDetail/#lm//2/O/4/hu

3. 34/34A 35 36/36A jelű autóbuszokkal (Józsa felé)

4. 10-es autóbusszal (Rugó utca felé)

 • 2 perc séta az autóbusz-állomásról a Mechwart András Szki. nevű
 • megálló felé
 • indulás: Mechwart András Szki. buszmegálló
 • érkezés: Egyetem tér (7 megálló)
 • utazási idő: 7 perc
 • 10 perc séta a Poroszlay úton, majd a Bolyai utcán a DAB székház felé
 • menetrend: http://dkv.ptss.hu/ScheduleDetail/#lm//10%2010A%2010Y/O/0/hu

Debrecenben (is) lehetőség van elektronikus jegy vásárlására. Ez valamivel olcsóbb (440 Ft) mint az előre megváltott papírjegy (460 Ft), és lényegesen olcsóbb, mint a járművezetőnél vásárolt jegy (550 Ft). Az érvényesített vonaljegy egyszeri, átszállás és megszakítás nélküli utazásra jogosít fel. Csak elektronikus formában azonban lehetőség van egyórás jegy vásárlására is (500 Ft), amely az első érvényesítéstől számított 60 percig érvényes, ez alatt az idő alatt korlátlan számú átszállásra jogosít fel az autóbuszok, trolibuszok és villamosok között is. A mobiljegyet az utazás megkezdése előtt, a járművezető mellett elhelyezett QR kód leolvasásával kell érvényesíteni. Az elektronikus jegyet a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mobiltelefonos applikációján keresztül lehet megvásárolni és érvényesíteni. Az applikáció Android és iOS rendszerű készülékekre egyaránt letölthető. Play Áruház ( https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.nemzetimobilfizetes.mobiljegyapp) Apple Store ( https://apps.apple.com/app/id1340923156 ) vagy Huawei App Store ( https://appgallery.huawei.com/#/app/C101411551 ).

További információk az elektronikus jegyekről: https://www.dkv.hu/jegyek_berletek_potdij

A jegyek és bérletek áráról részletes információ: https://www.dkv.hu/jegyek_berletek_potdij

Agrár étterem

4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

Étkezések helyszíne.

Google maps

Kazánház Egyetemi Klub

4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

A péntek esti szociális programok helyszíne.

Google maps

Szállás

FIGYELEM! A konferencia szervezői nem felelősek a résztvevők szállásfoglalásáért, a szállás foglalás
minden résztvevőnek a saját felelőssége.

Az alábbiakban a szervezők összeállítottak egy listát az ajánlott szállásokról.

1. Sport Hotel
2. Campus Hotel
3. Hotel Divinus
Továbbá ajánljuk mindenkinek, nézzenek körül a népszerű szállásokat kínáló oldalakon (Szallas.hu, Airbnb, Booking.com)

Étkezés

Helyszín: Agrár Étterem (4032 Debrecen, Böszörményi út 138.).

Menü és árak:

Csütörtök, vacsora: állófogadás a DAB székházban

Péntek, ebéd: húsleves, sajttal-sonkával rántott csirkemell vegyes körettel, házi savanyúságok

Péntek, vacsora: paradicsomos-mozzarellás csirke, zöldséges rizzse

Szombat, ebéd: vegyes gyümölcsleves, mátrai sertéspaprikás főtt tésztával, házi félbarna kenyérrel

Az étkezés során lehetőség van vegán, laktóz- és gluténmentes menü rendelésére mind az ebéd, mind a vacsora esetében. A speciális étrendi igényeket a regisztrációs felületen lehet jelezni.

Póló

A konferencia pólóját a regisztrációs űrlapon lehet megrendelni.

 

A póló grafikája:

 

Támogatók

Kérünk mindenkit, lehetőségei szerint támogassa a Magyar Etológiai Alapítványt.

Regisztráció, számlázás

A konferenciára regisztrálni 2023. szeptember 20-ig lehet. A konferencia részvételt készpénzben kell kifizteni regisztrációkor és a számlán az fog szerepelni, hogy "konferencia részvételi díj".

Elérhetőség

A konferencia szervezőivel az alábbi elérhetőségeken lehet a kapcsolatot felvenni:

e-mail: metkonf25@gmail.com
tel: +36 52 512900/62525

4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
Élettudományi Központ
Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék